Kategorier
Tatueringar

Tatuering – Så mycket kostar det

Tatueringar har länge varit ett sätt för människor att pryda sina kroppar. Det finns många anledningar till varför man väljer att tatuera sig. Det kan till exempel handla om att man vill hedra en närstående, att man vill bli påmind om något riktigt fint minne eller att man helt enkelt tycker att tatueringar är snyggt. Motiven är många och varierar utifrån det egna intresset. Under en period var det väldigt populärt med tribaler av olika slag, men allt efter åren har gått så har även valen av motiv förändrats väldigt mycket.

En väldigt vanlig fundering hos människor som vill tatuera sig är vad en tatuering faktiskt kostar. Det är nästan omöjligt att säga på rak arm, eftersom priset är väldigt varierande och beror på ett flertal olika faktorer. Det kan till exempel handla om;

  • Hur stor är tatueringen du vill göra?
  • Är det mycket detaljer på din tatuering?
  • Ska du tatuera med färg eller enbart svart/vitt?
  • Vilken tatueringsstudio har du valt och i vilket område?

Pris per påbörjad timme eller pris efter motiv?

Alla tatueringsstudios fungerar olika och detsamma gäller för prissättningen. Det vanligaste är att tatueraren sätter ett fast pris per timme alternativt per sittning, beroende på hur stor tatuering det är som du ska göra. Om tatueringsstudion är väldigt populär och tatueraren riktigt duktig så får du också räkna med ett högre pris.

Det finns både för- och nackdelar med att välja en studio som tar pris per timme. Alla tatuerare arbetar olika snabbt och det är heller inte ovanligt att en tatuerare vill lägga in små raster eller pauser om man ska sitta länge. Risken är då stor att det drar ut på tiden, vilket i sin tur leder till att du behöver betala mer än vad du kanske hade behövt annars.

Område har betydelse

Var i världen du tatuerar dig har också en stor betydelse för priset. I Thailand kan du få en riktigt billig tatuering och detsamma gäller på charterorterna. Här är det dock viktigt att komma ihåg att en tatuering faktiskt är en form av ingrepp på huden och det viktigaste är inte kostnaden utan att det går till på rätt sätt, är sterilt och professionellt. Tittar man på priserna runt om i Sverige är det dyrare i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kan dock vara så att det finns en mycket känd tatuerare även på en mindre ort och då kan priserna ligga på samma nivå som i storstaden.

Att tänka på innan du tatuerar dig

Det finns många saker som du behöver fundera på innan du väljer att göra en tatuering. Fundera över motivet som du har valt och kom ihåg att det kommer att sitta på din kropp permanent. Det kan även vara bra att fundera på om placeringen på din tatuering är till din fördel. Arbetar du som advokat kan det naturligtvis vara svårt att komma undan med en ansiktstatuering. Sist, men inte minst, välj alltid en seriös salong, även om det kostar dig lite extra!

Kategorier
Tatueringar

Tatueringar – Sveriges 5 populäraste motiv

Vill du tatuera dig, men har svårt att välja motiv? Då kan den här listan vara för dig, åtminstone om du vill ha ett tatueringsmotiv som är så populärt som möjligt. Många vill dock att deras tatuering ska vara och kännas både personlig och unik. Det är lätt att tro att man inte kan använda sig av populära motiv då men så är inte fallet. Du kan mycket väl välja att använda dig av populära tatueringsmotiv och därefter kombinera detta med något som du tycker känns personligt. Antingen gör du skissen själv eller så vänder du dig till en tatueringsstudio som kan hjälpa dig att sätta ihop något riktigt snyggt.

Nu är det dock inte kombinationer av olika tatueringar som vi ska titta närmare på utan istället titta på vilka motiv det är som pryder de allra flesta just nu.

Inspirerande ord

Det finns många riktigt bra ord och quotes som man kan använda sig av för att få inspiration i vardagen, känna sig starkare, mer tacksam eller vad det nu än må vara. Det har blivit mycket populärt att kunder kommer in och vill ha just inspirerande ord tatuerade på kroppen. Ibland är det längre meningar, t.ex. en dikt, ett längre citat eller kanske någon vers från bibeln, men även enstaka ord som ”Believe”, ”Faith” och ”Love” förekommer.

Blommor

Det finns få personer som inte skulle älska en riktigt snygg blomtatuering, eller hur? Blommor har en perfekt kombination av mjukhet och hårdhet. En tatuering i sig är ett tufft ingrepp som kräver sin person medan blommor i sig är mjuka, väldoftande, sköra och feminina. Vill du köra den mest klassiska varianten så väljer du en ros, annars kan det vara kul att besöka en florist nära dig och se vilka andra typer av blommor det finns att använda sig av.

Insekter

Det kan låta lite läskigt att många människor faktiskt vill tatuera in insekter på sin kropp men sanningen är att detta tatueringsmotiv faktiskt har blivit riktigt populärt. Nu talar vi kanske inte specifikt om rödmyror och larver, utan mer fjärilar, getingar, skalbaggar eller bin. Även eldflugor, trollsländor och malar har blivit mycket attraktiva val.

Matchande tatueringar

Visste du att det faktiskt har blivit riktigt populärt att skaffa sig matchande tatueringar? Det kan t.ex. vara flera vänner som går och gör en gemensam tatuering där alla har samma motiv, par som skaffar sig tatueringar som matchar med varandra eller kanske mor och dotter.

Mandalas

Sedan flera år tillbaka har mandalas varit ett tatueringsmotiv som har blivit mycket uppskattat och så som det ser ut verkar trenden bara att fortsätta. En mandala är en helig symbol som används i samband med olika spirituella handlingar inom Hinduism och Buddism.

Kategorier
Tatueringar

Så fungerar en tatuering och vad man bör tänka på

Tatueringar har en lång och anrik historia i mänskligheten. Troligtvis tillkom de för flera tusen år sedan och är i många primitiva stammar i söderhaven en självklarhet. Sjömännen som besökte stammarna tog intryck och när de kom hem igen som tatuerade så ryggade folk tillbaka då det såg märkligt ut. Under 2010-talet har antalet tatuerade ökat kraftigt. Det är svårt att hitta en arbetsplats idag utan någon som är tatuerad.

Tatueringars funktion och vetenskapen bakom dem

Tatueringar har egentligen ingen funktion, de är endast rent estetiska. Man kan visa grupptillhörighet eller musiksmak med mera för omvärlden eller dölja den på ett ställe som man bara ser avklädd. En tatuering skapas när en nål försedd med en färgad spets penetrerar överhuden och lämnar efter sig färg. Målet är ofta att skapa ett motiv eller ett mönster som det mänskliga ögat kan urskilja.

Det finns många olika tatueringsfärger och det går bra att skapa en tatuering med många olika färger involverade. Att tatuera sig kan smärta och svida, så kom därför till tatueringsstudion avslappad så du inte spänner dig.

Vad bör man tänka på?

Tyvärr är tatueringar något som är bestående, vilket innebär att det kostar mycket pengar att med hjälp av laser ta bort dem. Ställ dig själv frågan; vill jag tatuera mig eller är det för att mina vänner gör det? Ställ också frågan om du kan komma att ångra ett valt motiv. Är du osäker så är det bäst att vänta i några år och se om önskan att tatuera sig är lika stark.

Något man även behöver tänka på är framtidsperspektivet. Kommer jag vara lika vacker i min tatuering som 50-åring än som jag är just nu, i 20-årsåldern? Huden blir rynkigare och tatueringen blir mer sladdrig med åren.

Välj även att gå till en tatueringsstudio som har sterila nålar och gärna även tatueringsfärger som är hälsosamma och innehåller färre tungmetaller. Du bör aldrig tatuera händer, hals, nacke och ansikte om du vill vara säker på att få finare jobb.