Skötsel – Så sköter du en ny tatuering

Om du precis har tatuerat dig finns det en hel del saker du behöver tänka på. För att få ett så bra resultat som möjligt bör du följa de här råden.

  • Pilla inte på tatueringen i onödan. Efter att du blivit tatuerad har du fått ett bandage av en anledning. Låt det sitta! Bandaget bör sitta i minst två timmar för att minska risken att luftburna bakterier kommer in i tatueringen.
  • Tvätta och smörj in din tatuering noga. När bandaget tas bort bör du tvätta din tatuering med ljummet vatten och en mild tvål. Torka sedan tatueringen försiktigt med en helt ren handduk, eller låt den helst lufttorka. Efter det smörjer du in tatueringen med en mjukgörande salva.
  • Du kan duscha som vanligt med din tatuering och men du bör inte bada i badkar, bassäng eller bubbelbad.
  • Låt tatueringen vara ifred så läker den bäst. Tvätta och smörj den två gånger per dag. Om huden flagnar eller blir torr kan den smörjas oftare.
  • Pilla inte bort sårskorpor eller flagnad hud. Sårskorpor löses upp genom att lägga en fuktig kompress över skorpan i fem till tio minuter. Gör om det flera gånger per dag i några dagar så kommer skorpan att lossna.

Följer du de här tipsen kommer din tatuering att läka fint och du kan njuta av den länge.