Piercing – Så går det till

Piercingar är i princip nålar som sätts in i huden. Det kan handla om nålar som har smycken på sig. En del räknar även örhängen som piercingar, då principen är densamma. Piercingar finns i alla kulturer men är till skillnad från tatueringar lätta att avlägsna från kroppen om så önskas.

Hur går det till när man piercar sig?

Om man bestämt sig för att pierca sig är det bra att låta någon annan göra det, gärna hos en piercingstudio eller liknande vars anställda är erfarna. Det som sker är helt enkelt att man sätter in den desinficerade nålen i önskad hudyta. Det kan börja blöda så det är bra om plåster med mera finns att tillgå snabbt.

Vad ska man tänka på?

Läkare rekommenderar inte barn under 15 år att ta hål i öronen eller pierca sig. Det beror på att barn lättare bildar keloider, vilket är överaktiv ärrvävnad. Det ser både fult ut och är obehagligt för den utsatte. Det är dock fullt lagligt att låta sitt barn pierca sig, dock kan vissa studios neka exempelvis de som är under 13 år att pierca sig. Målsmans tillstånd kan också krävas för de under 18 år.

Gör aldrig piercingar om du för tillfället har en infektion eller har feber. Om du är allergisk mot nickelallergi bör du hitta nickelfria piercingar. Har du en navelpiercing så är det bra att dagligen tvätta både navel och smycket för att bli av med smuts. Rådfråga alltid med en läkare om du har någon sjukdom eller äter en viss medicin innan du piercar dig.

Det finns som sagt ingen lägsta ålder för att ta piercing, du bör dock låta ditt barns fria vilja styra om vederbörande vill ha piercing eller inte. Flickor blir ofta intresserade av att ha örhängen när de ser deras mödrar ha örhängen händelsevis.

Könsskillnader mellan att bära piercing

I Sverige är det ganska vanligt att pierca främst naveln och öronen. Det är en övervägande majoritet kvinnor som åtminstone har örhängen. Bland män är det vanligast att ha ansiktspiercingar eller örhängen. Av någon anledning ses navelpiercing som mer feminint sedan länge tillbaka. Näsringar är vanligare bland kvinnor att bära.

Piercingar är inte alltid socialt accepterat och många äldre människor tycker det ser vulgärt ut. Vill man ha ett finare jobb så är det bra om man kan ta av sig sina ansiktspiercingar och näsringar.

Förhoppningsvis har du nu en större insyn i vad piercingar är, vilka risker som finns och hur proceduren ser ut.