Kategorier
Tatueringar

Så fungerar en tatuering och vad man bör tänka på

Tatueringar har en lång och anrik historia i mänskligheten. Troligtvis tillkom de för flera tusen år sedan och är i många primitiva stammar i söderhaven en självklarhet. Sjömännen som besökte stammarna tog intryck och när de kom hem igen som tatuerade så ryggade folk tillbaka då det såg märkligt ut. Under 2010-talet har antalet tatuerade ökat kraftigt. Det är svårt att hitta en arbetsplats idag utan någon som är tatuerad.

Tatueringars funktion och vetenskapen bakom dem

Tatueringar har egentligen ingen funktion, de är endast rent estetiska. Man kan visa grupptillhörighet eller musiksmak med mera för omvärlden eller dölja den på ett ställe som man bara ser avklädd. En tatuering skapas när en nål försedd med en färgad spets penetrerar överhuden och lämnar efter sig färg. Målet är ofta att skapa ett motiv eller ett mönster som det mänskliga ögat kan urskilja.

Det finns många olika tatueringsfärger och det går bra att skapa en tatuering med många olika färger involverade. Att tatuera sig kan smärta och svida, så kom därför till tatueringsstudion avslappad så du inte spänner dig.

Vad bör man tänka på?

Tyvärr är tatueringar något som är bestående, vilket innebär att det kostar mycket pengar att med hjälp av laser ta bort dem. Ställ dig själv frågan; vill jag tatuera mig eller är det för att mina vänner gör det? Ställ också frågan om du kan komma att ångra ett valt motiv. Är du osäker så är det bäst att vänta i några år och se om önskan att tatuera sig är lika stark.

Något man även behöver tänka på är framtidsperspektivet. Kommer jag vara lika vacker i min tatuering som 50-åring än som jag är just nu, i 20-årsåldern? Huden blir rynkigare och tatueringen blir mer sladdrig med åren.

Välj även att gå till en tatueringsstudio som har sterila nålar och gärna även tatueringsfärger som är hälsosamma och innehåller färre tungmetaller. Du bör aldrig tatuera händer, hals, nacke och ansikte om du vill vara säker på att få finare jobb.