Tatueringar – Vanliga frågor och svar

Planerar du att göra en tatuering men vill veta mer om hur det går till, eller har du kanske nyss gjort en och är fundersam över eftervården? Ingen fara! Att göra en tatuering kan kännas väldigt stort för många och det är viktigt att man känner sig trygg innan man sätter igång. Har man gjort en tatuering tidigare kanske man redan har koll på det mesta, men rutiner förändras och var det länge sen kan det ha uppkommit mycket nytt. Har du aldrig gjort en tatuering tidigare är frågorna såklart desto fler. Här nedan har vi därför listat de vanligaste funderingar som kan uppstå i samband med en tatuering.

Sitter en tatuering för alltid?

En tatuering är en permanent dekoration på din kropp, vilket betyder att den sitter där livet ut. Du kan dock använda dig av till exempel laserbehandlingar om det är så att du skulle ångra dig och vill ta bort din tatuering senare i livet.

Vad ska man tänka på innan man kommer till tatueringsstudion?

Det är viktigt att du är utvilad innan du gör en tatuering. Kroppen utsätts för påfrestning. Se även till att du inte är påverkad av alkohol eller droger samt att du är frisk och kry. Det kan även vara bra att se till att du äter något innan.

Gör det ont att tatuera sig?

Alla människor har olika hög/låg smärttröskel. Visst kan det kännas rätt ordentligt när man tatuerar sig, men det är inte alla som upplever smärtan lika ordentlig. Vilket område som du har valt på kroppen är också avgörande för hur mycket det kommer kännas, samt hur tatueraren arbetar.

Kan man bada efter en tatuering?

Din tatuering behöver tid på sig att läka och därför bör du undvika både sol och bad under de första 2-3 veckorna. Sol ska man överlag vara väldigt försiktig med under det första året, eftersom detta kan skada din tatuering. Duscha ska och bör du göra som vanligt, men undvik att dränka tatueringen (t.ex. genom bad) under de första veckorna, även om du badar i det egna hemmet.

Kan man tatuera sig när man är gravid?

Det är naturligtvis fysiskt möjligt att tatuera sig under graviditeten, men i Sverige är det ytterst få studios som skulle tatuera en gravid person. Din kropp har så mycket annat att fokusera på. Vänta med din tatuering till dess att du har ammat klart.

Jag har en tatuering som jag ångrar, går det att göra något åt detta?

Det är inte helt ovanligt att människor gör tatueringar som de sedan ångrar. I många fall går det att göra en ”cover up”, vilket betyder att tatueraren tatuerar ett annat motiv ovanpå. Du kan även ta bort din tatuering med laserbehandlingar.

Jag äter medicin, kan jag tatuera mig?

Ibland kan det vara så att vissa läkemedel och mediciner inte är lämpliga i samband med en tatuering. Det kan t.ex. handla om att du äter blodförtunnande mediciner eller läkemedel som på annat sätt kan påverka läkningen av din nya tatuering. Blodförtunnande mediciner behöver inte alltid vara på recept. Till och med en vanlig Alvedon kan göra ditt blod tunnare, vilket kan göra det svårt för tatueraren att utföra sitt arbete.

Kan man använda sig av någon form av bedövningssalva innan?

Det är inte rekommenderat att du använder någon bedövningssalva innan du besöker en tatueringsstudio. Exempel på bedövningssalvor kan vara Emla. Det finns en risk att dessa salvor kan göra så att det blir helt omöjligt att tatuera på din hud, av den enkla anledning att blodkärlen drar ihop sig och ger huden en annan konsistens. Det finns även risk för att du kommer hoppa till om du skulle råka ha missat att bedöva ett område. Att hoppa till mitt i en tatuering är absolut inte det bästa.